Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ролята на Русия в кибератаките срещу 100 влиятелни лица е недоказана

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS, Бизнес старт, 22.02.2019

Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ролята на Русия в извършването на атаки на профилите на над 100 души от влиятелни организации не е доказана. „Винаги в едни подобни кампании сякаш стана като лайтмотив да се използва името Русия, и Китай. Макар Китай да не се споменава активно, също не е изключено да има роля в подобна намеса", каза Любомир Тулев, експерт по киберсигурност в AMATAS, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

Припомняме, че преди дни Microsoft обяви, че в последното тримесечие на 2018 г. хакерска организация е атакувала профилите на 104 души от някои от най-влиятелните европейски неправителствени организации в Белгия, Франция, Германия, Полша, Румъния и Сърбия. Компанията смята, че извършителите са група, известна като "Стронций" (Strontium), която миналата година медиите свързаха с военното разузнаване на Русия. 

Ето защо Microsoft пуска услугата си за киберсигурност Account Guard на 12 нови пазара в Европа, а инициативата е свързана с предпазване и защита на акаунти, каза още гостът. 

"Тази инициатива разширява параметрите си. Реално тя стартира отдавна в САЩ, Канада, Ирландия. Всеки един профил на политическа фигура и организация бива защитен. Домейни, имейл адреси в услугите на Microsoft също попадат в обсега на защита. По една или друга причина в България услугата не е толкова популярна".

Facebook и Twitter развиват подобни кампании от доста време, направи паралел експертът по киберсигурност. "След последните скандали с Facebook Марк Зукърбърг обяви неколкократно, че доста подобни инициативи промениха социалната мрежа. Изтриват се милиони фалшиви акаунти, реклами и новини на ден", допълни той.

"Услугата на Microsoft има програма с активно мониториране. Блокират се опити за атаки. Ролята на Русия по отношение кибератаките е в сферата на спекулациите до известна степен. Просто тя винаги е сред обичайните заподозрени държави".

Хората стават по-бдителни и развиват селективно мислене по повод подозрителните новини, каза още Тулев. 

Експертът обясни и по кое се различават хакванията на акаунти след скандала с „Кеймбридж аналитика“ миналата година: „Тотално различни неща. В единия случай говорим за добиване на достъп до акаунт, който е на лице, потребител, нямащ нищо общо с политическата надпревара. Но хаквайки неговия акаунт, тази хакерска организация започва да контролира този акаунт, да публикува фалшиви новини най-вече. Докато в случая с „Кеймбридж аналитика“ става дума за създаването на фалшиви акаунти и през тях пускането на фалшиви новини.

"Говореше се за армия от над 4 млн. фалшиви акаунта, създадени с цел публикуването на новини, които таргетират и да се насочват към онази част от американското население, което все още не беше изградило своята трайна убеденост за кое от двамата кандидати да гласуват". Според него социалната мрежа си е научила урока след този случай. 

Любомир Тулев посъветва потребителите, които са част от политиката, да използват акаунти в Microsoft Office 365, за да  могат да поискат защита от компанията.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт