Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Alphabet генерира печалба от 8,95 млрд. долара през изминалото тримесечие

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Inverstor.bg, Бизнес старт, 05.02.2019

Приходите от онлайн реклама пълнят касите на компанията майка на Google. През изминалото тримесечие компанията Alphabet генерира печалба от 8,95 млрд. долара, както обяви ръководството ѝ след края на борсовата сесия. През същия период на миналата година американската данъчна реформа причини на компанията от Маунтин Вю, Калифорния, загуба от 3 млрд. долара. Това съобщи Елена Кириловаредактор в Inverstor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Въпреки че печалбата е по-висока от очакванията на анализаторите, инвеститорите първоначално се съсредоточиха над повишените разходи, спомена Кирилова. Те са скочили с 26% на годишна база до 31,07 млрд. долара, посочи тя.

"От друга страна, в рамките на коледното тримесечие Alphabet е изразходила повече средства за разширяването на своята мрежа от центрове за данни, маркетинг, нови недвижими имоти и привличането на таланти за процъфтяващия бизнес в облаците. Но сега инвеститорите са обезпокоени, че Alphabet вече не контролира разходите си. В резултат на това кциите поевтиняха с повече от 2% в следборсовата сесия. Въпреки това те поскъпнаха с близо 17% през последните шест седмици. От началото на годината ръстът в цената им е с 9,2 на сто".

Капиталовите разходи на Google за четвъртото тримесечие са скочили с 80% на годишна база до 6,85 млрд. долара, отбеляза Елена Кирилова. "Оперативният марж на печалба на компанията, внимателно следена мярка за рентабилност, възлиза на 21%, намалявайки от 24%", поясни тя.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт