Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Италия повежда рецесията в Европа?

Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", Бизнес старт, 25.01.2019

Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По време на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък се спомена навлизането на една от страните от еврозоната в рецесия - Италия. Тя вече изпадна в криза, това вероятно ще се потвърди след няколко месеца. Това каза Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Трябва да се отбележи, че и данните от останалите големи европейски икономики – германската и френската, също не са добри. Има забавяне на икономическия растеж, което до момента се обясняваше като нормализация на големите ръстове от 2017 и 2018 г... Дали забавянето ще бъде по-дългосрочно и дали отиваме към рецесия също е въпрос с отворен отговор за момента. Вероятно бавно се придвижваме към следващата криза“.

Чаушев коментира и лихвените проценти, които останаха без промяна след последното заседание на ЕЦБ.

Лихвените нива ще останат същите поне до лятото на 2019 г. Вече започват спекулациите кога евентуално ще има увеличение. Според прогнозите това би се случило най-рано през декември 2019, може би дори в началото на 2020 г.

Brexit, забавеният растеж на китайската икономика, протекционизмът и наченките на подновяването на търговското напрежение между Европа и САЩ са най-сериозните опасения за пазарите, отбеляза гостът.

Всички тези фактори тепърва ще се развиват и ще дават отражението си“.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт