Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Спорът между Япония и Русия относно Курилските острови остава неизяснен

Проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ, Бизнес старт, 22.01.2019

Спорът между Япония и Русия относно Курилските острови остава неизяснен, коментира проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Когато говорим за отношенията между Япония и Русия, основният въпрос е за мирния договор. Друг ключов спор е за Курилските острови, но по-скоро за каква част от тях, дали за два или за четири. Става дума и за около 46 тона злато, които гвардейците пренасят в Япония. Тази история започва с т.нар. „шимотски“ трактат от 1855 г., когато се сключва договор между Япония и Руската империя, при което се договарят Курилите да бъдат за Япония, а Сахалин – за Русия".

Стратегическото положение на Курилските острови е сериозно, твърди проф. Стефанов. "При случай на отдаване на тези острови възникват сложни икономически въпроси. От стратегическа гледна точка в Охотско море има база на руски подводни лодки, включително атомни. Тези острови, ако се отдадат, има опасност американците да построят там база на основа на Американския договор за сигурност", спомена още той.

"Тази зона е богата на рибни ресурси. Там се сблъскват южно и северно течение и на фронта на този сблъсък има висока концентрация на крил. Русия заявяваше намерението островите да останат под руска юрисдикция, но използването им да е взаимно, т.е. японците да инвестират там и да получават част от ресурсите. Този казус може да претърпи развитие, ако и други страни вземат отношение, например Китай, САЩ".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт