Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Основателят на Amazon Джеф Безос създава свой хуманитарен фонд

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 14.09.2018

Джеф Безос, един от най-богатите хора на планетата и основател на Amazon, обяви, че създава свой хуманитарен фонд под името Bezos Day One Fund и се ангажира да вложи в него 2 милиарда долара. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в  предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В профила си в Twitter и по време на събитие във Вашингтон пред над 1000 души Безос поясни, че фондът ще работи основно в две направления. Първото е да финансира вече съществуващи неправителствени организации, които ще подкрепят бездомни семейства.

Второто направление е изграждане на нова мрежа от детски градини на места с ниски доходи, като целта е тези заведения за предучилищно образование да предлагат най-високо качество и да работят с идеална цел".

Безос иска да наеме изпълнителен екип, който да управлява тези предучилищни заведения като неправителствена организация, а парите за борба с бездомността ще отидат предимно за съществуващите организации, посочи още Попов.

С лично богатство от близо 164 млрд. долара според индекса на Bloomberg Billionaires, главният изпълнителен директор на Amazon беше досега до голяма степен невидим за света на филантропията, каза още главният редактор.

"Нетното богатство на Безос се повиши с около 65 млрд. долара само през тази година, след като акциите на Amazon поскъпнаха. Миналата година Безос поиска съвети от обществеността чрез Twitter, питайки как най-добре да използва богатството си, за да помогне на хората "точно сега". 54-годишният главен изпълнителен директор заяви, че екипът му е анализирал повече от 47 000 отговора, а бездомността и образованието са се появили като важни проблеми за голям брой хора, включително и за тях". 

Вижте целия разговор във видеото.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт