Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Назряващата търговска война между САЩ и Китай може да се овладее

Ма Инг в Бизнес старт, 26.03.2018

За Китай България е южният вход на Европа. Страната е член на групата на 16+1 и за китайското правителство има уникална и много важна роля. Това каза Ма Инг, Българо-китайската търговско-промишлена палата, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Политиката на Китай е постоянно да се опитва да подобри отношенията между Китай и България и да увеличава инвестициите за България".

Решението на китайското правителство страната де бъде по-отворена към чуждестранни инвестиции е изключително важно за националната промишленост, каза събеседникът. "Китайската икономика към момента е стабилна. Ръстът леко се забави, но това се прави нарочно. Нивата все още са над 6%, което е доста добър темп на растеж. В момента правителството въведе много мерки за преструктуриране на цялата икономика и изглежда, че в момента тези мерки работят". 

"Не мисля, че в скоро време Китай може да задмине САЩ и да се превърне в първа световна икономическа сила. Правителството много ясно разбира ситуацията. САЩ ще продължат да бъдат най-силни, но разликата между двете икономики ще продължи да намалява и напрежението между двете страни няма да изчезне". 

Съединените щати се чувстват заплашени, защото са свикнали да бъдат световен лидер от 100 години насам, поясни Ма Инг. "Всички останали държави бяха много по-назад от САЩ. Но Китай е изключително голяма страна и икономиката й все повече се доближава до САЩ. Естествено е да се чувства притеснени. Но останалите страни не би трябвало да се чувстват застрашени. Китай се опитва да поддържа приятелски отношения и да насърчава инвестициите, така че взаимовръзките с различните държави да бъдат благоприятни и за двете страни". 

Ако двете най-силни икономика на света, САЩ и Китай, не постигнат търговско споразумение това ще се отрази много негативно, както на икономиките и на двете държави, така и на световната икономика, подчерта гостът. "Но мисля, че лидерите на двете страни са наясно с това и все още съм положително настроен. Смятам, че ще се постигне договорка, за да се овладее тази назряваща търговска война".

Има ли основание да се говори, че Китай нарушава правилата на Световната търговска организация? Как назряващата търговска война се отразява върху финансовите пазари и какво да очакваме в бъдеще? Как да тълкуваме мнението на китайските лидери, че социализмът е най-подходящата система за китайската действителност? "Нагоден" ли е социализмът към "китайската реалност? 

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт