Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нов фонд на Eleven с 6 млн. евро за компании в стартираща фаза

Даниел Томов в Бизнес старт, 09.02.2018

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

През годините разбрахме, че най-добрата подкрепа за стартиращите компании е ако имат доста частни инвеститори, които имат опит, контакти и знания. И това е най-добрият начин, по който може да се подпомогне развитието на новата компания. Това каза Даниел Томов от Eleven в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира старта на нов частен фонд с 6 млн. евро рисков капитал, който ще насочи вниманието си към инвестиции в технологични стартъп компании от Югоизточна Европа. "За това решихме да създадем фонд, изцяло базиран на частен капитал. 

"Фондът, който стартираме, е реално продължение на дейността ни досега. Ние инвестирахме през първия си фонд 12 млн. евро, финансиран изцяло от програма "Джеръми". Естествена еволюция за нас беше да създадем фонд, изцяло финансиран от частни инвеститори". 

Новият фонд ще инвестира в компании, които са в стартираща фаза на развитие, които имат изграден прототип, първи клиенти, обясни гостът. "Това е т.нар. начална фаза, която ние много обичаме".

По думите на Томов при подкрепа в тази фаза Eleven успява да помогне на компанията да стане по-развита и да има прогнозируеми печалби от 50-100 000 евро на месечна база. 

Компаниите, които търсим, са едни от най-успешните компании, които излизат от региона - това са компании, които изграждат продукти или услуги за различни индустрии, базирани на силна технология и са насочени само към бизнес сектора и в много по-малка част към крайните потребители. Това е експертиза, която е насъщна и валидна в момента в България и българските предприемачи се справят много добре. 

Повече вижте във видеото. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт