Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как ще се развива банковият сектор през 2018

Петър Илиев в Бизнес старт, 11.01.2018

2017 бе успешна за банковия сектор, защото той успя да покаже едни много добри резултати, макар и по-слаби от предходната година, в една много трудна ситуация. Това каза Петър Илиев, зам. главен редактор на в. "Банкер", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Не трябва да се забравя, че българските банки за пръв път работят в една ситуация на силно отрицателни лихвени проценти, поради слабото събуждане на икономиката, кредитният ръст не беше голям, в същото време доверието на хората се потвърди с продължаващото бързо покачване на депозитите. В резултат банките имаха едни огромни ликвидни средства, които, поради липсата на достатъчно държавни ценни книжа, които да емитира правителството, почти бяха принудени от обстоятелствата да ги държат в БНБ".

А БНБ занижи отрицателните лихви от 4 октомври 2017 и банките бяха принудени да плащат една много сериозна цена за това, че държат парите си там, добави гостът. "Не казвам, че БНБ е постъпила грешно. Първо, това е глобална тенденция, второ, БНБ не може да предоставя на банките условия по-добри от тези, които й се предоставят на нея. Това би означавало тя да бъде на загуба".

Какви са перспективите пред банковия сектор през 2018? Ще бъдем ли свидетели на консолидация на банковия сектор?

Последни новини
Още от Бизнес старт