Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се върне ли Европа към абсурдите на национално-държавната идея

Проф. Динко Динков в Бизнес старт, 11.10.2017

Има несъвместимост между стремежа за поява на много миниатюрни малки държави и основополагащата идея, на която се гради Европейския съюз. Това каза проф. Динко Динков, Катедра "Международни отношения", УНСС, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Гостът коментира историческите корени на кризата в Каталуния  и каква трябва да бъде реакцията на Европейския съюз.

"Тези, които са осмислили европейския интеграционен модел, няма как да приемат такива тенденции. Но ЕС неколкократно, в разрез на философията, на която се гради, взе позиция по появата на някои държави в Югоизточна Европа, които не е ясно дали са жизнеспособни. ЕС показа, че не е последователен в отстояването на идеите за обединение на Европа, което обаче не ликвидира държавите, а създава една качествено нова общност. Тази идея остава неразбрана в Европа. От там идват и колебанията на европейските лидери по тези въпроси".

Над 90% от гласувалите на референдума, а това направиха повече от половината от жителите на Каталуния, заявиха желанието си Каталуния да стане независима, суверенна държава, подчерта гостът. "Направи се една заявка за съществуването на още една държава на европейския континент, който е най-надробения. На най-малкия континент имаме най-много държави. Стигаме до абсурди".

"В края на XX - началото на XXI век се очерта една тенденция на преодоляване на национализмите и на  национално-държавната идея. Тази идея създаде много проблеми на Европа - много катаклизми се разиграха. Тя бе причина за две световни войни, като театрите на военните действия се разиграха именно в Европа. След първата световна война, пък и след втората, се надигнаха гласове, че може би дълбоките причини за залеза на Европа е в самата европейска национална-държавна идея. Тя доведе до разпокъсването на континента на множество велики и по-велики национални държави, но малки, които не могат да осигурят ефективно използване на ресурсите, с които разполагат".

Това доведе до създаването на този интеграционен модел, който и сега се прилага в Европейския съюз, обясни събеседникът. "Но в последните години Европейският съюз е в дълбока криза и там са корените на тези нови тенденции, които се очертават в Европа - тези отцепнически усилия - в Шотландия, в Белгия, в Испания, но и в много други държави. Гласовете, които се надигат, са израз на разочарованието на Европейския съюз от този модел на развитие. Има опити за връщане към национално-държавната идея".

Последни новини
Още от Бизнес старт