Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Акценти от речта на Юнкер за състоянието на Съюза

Зинаида Златанова в Бизнес старт, 14.09.2017

От седем години насам това бе най-силната реч на председателя на ЕК. Като че ли Юнкер върна здравия разум в Европа, без излишни свръх визионерски и непостижими идеи. Всичко, което той каза, в някакъв етап може да се реализира, стига да има воля от страна на европейските лидери. Това коментира Зинаида Златанова, бивш вицепремиер по еврофондовете, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„По отношение на Шенген Юнкер бе много категоричен. Не за първи път Комисията настоява, но ми се струва, че тази година бе особено категорична. Да се надяваме, че има нещо предвид; че това ще бъде последвано от разговори със европейски лидери. В крайна сметка Съветът е този, който решава и именно там са големите пречки пред България и Румъния“.

По думите ѝ е придобило вид и очертания усилието за присъединяване на нови държави към еврозоната.

„Той предложи специален механизъм за подкрепа на тези, които все още не могат да се справят. Тоест очевидна е политическата воля, която той заявява“.

Златанова посочи, че Юнкер е започнал речта си с икономиката, което според нея е много важно и знаково.

„Започна с добри новини, че вече пета година Европа върви по пътя на възстановяването от кризата, която е почти преодоляна; че за втора година растежът в Европа е по-голям, отколкото в САЩ. Той заговори и за търговската политика на ЕС“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт