Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Спекулации ли са тезите за двоен стандарт при храните

Проф. Пламен Моллов, бивш изп. директор на БАБХ, Бизнес старт, 29.06.2017

Проф. Пламен Моллов, бивш изп. директор на БАБХ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Пламен Моллов, бивш изп. директор на БАБХ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прави се внушение, че от една страна производителите правят продукти с по-лошо качество за България, а от друга страна тези продукти струват по-скъпо. Категорично казвам, че хората се подвеждат. Това каза проф. Пламен Моллов, бивш изп. дир. на БАБХ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Те се плашат, защото вярват на изказванията на един администратор, какъвто и да е той". 

"Качеството и цената на храните е чувствителна тема за всеки човек и за това е благодатна почва за доста популистки действия, на които сме свидетели. Фрапиращото, което виждам в изследването за качеството и цените на храните в България, е първо - ненаучният подход, който е приложен".  

Едностранчив е коментарът за разликата в цените, каза още гостът. "Реалният коментар на изследванията по отношение на цените е, че 50% от цените са с по-високи цени, а 50% са с по-ниски цени".

"Когато говорим за качество, говорим за съответствие между това, което се очаква от един продукт и това, което се предлага. Когато има несъответствие, този продукт постепенно отпада от пазара". 

Контролът на безопасността на храните е отговорност на държавата, но качеството се решава от пазара и реакцията спрямо определения продукт, заяви Моллов. "Каквито и напъни да прави едно правителство, което и да е то, не може да промени качеството на храните. Качеството е такова, каквото пазарът изисква". 

Повече можете да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт