Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предстоят драматични промени в общата селскостопанска политика на ЕС

Нихат Кабил в Бизнес старт, 27.06.2017

Нихат Кабил, бивш земеделски министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Нихат Кабил, бивш земеделски министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отиваме към драматични промени и е исторически шанс, че ние ще бъдем модератор при изграждането на общоевропейската селскостопанска политика. Правилата на играта няма да се променят драстично. Груба грешка е да се мисли по този начин. Изравняването, за което се говори ще премине през драматизъм във взаимоотношенията и ще бъде грешка ако настояваме да прилагаме опростената и свършила вече своята работа система за единно плащане на площ. Това каза Нихат Кабил, бивш земеделски министър, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. ​Ние все още сме в позиция наваксване спрямо селскостопанското развитие в останалите страни от ЕС.

"Неминуемо е да минем към системата на права на плащане, защото това е заложено от ЕК в споразумението със Световната банка в Зелената кутия. А правата на плащане на базата на допустимите хектари, на базата на разпределението от 2015, това, което фермерите са получавали като помощ, това е основанието съвсем да се отвържат помощите от европейските фондове от прякото производство, което ще направи много по-адаптивен и конкурентоспособен аграрният сектор на ЕС".

Повече можете да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт