Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да спазим финансовите препоръки на ЕК

Едуард Маринов, икономист от Института за икономически изследвания към БАН, Бизнес старт, 24.05.2017

Едуард Маринов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Едуард Маринов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нарастващата разлика между най-бедните и най-богатите 20% от населението в България се е увеличила от 6,1 до 7,1 пъти за периода 2012-2015. Това коментира икономистът от Института за икономически изследвания към БАН Едуард Маринов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по повод препоръките на ЕК като част от процедурата „Европейски семестър“

По думите му социалното неравенство в България нараства, но ако се погледне статистиката за целия свят, може да се види, че то не се разширява с толкова бърз темп. 

Невъзможността на младите хора да се включат активно на пазара на труда е сериозен риск пред българската икономика, който проблем обаче не е толкова скъпо да бъде решен, подчерта още той.  

Икономистът отбеляза и оценката на ЕК по повод проведените в България стрес тестове на банки, застрахователни компании, пенсионни фондове, която констатира, че те не са били достатъчно консервативни. Маринов отбеляза обаче краткия срок на провеждане, както и че резултатите в България са по-добри в сравнение с някои от старите държави в еврозоната. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт