Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Науката и младите – необходимото звено във веригата на прогреса

Милена Савова и Ивайло Славов, Музейко, Бизнес старт, 29.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Не е необходимо да се обяснява колко е важно повече млади хора да се насочват към кариера в областта на STEM (science, technology, engineering and mathematics – наука, технологии, инженерство и математика – бел.ред). Факт е, че нашата цивилизация като цяло не може да продължи напред без да имаме подготвени кадри в именно това направление. Няма нужда да се обяснява никому докъде ни е докарал технологичният прогрес.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Ивайло Славов от „Музейко“. Гост в студиото беше и друг член на екипа на детския музей – Милена Савова. Темата – необходимата връзка между младите, децата и науката и ролята на организации като „Музейко“ в създаването интерес от зародиша към "точните науки" у най-малките.

„Тук ние от „Музейко“ виждаме нашата роля много сериозно. Говорим на най-малките членове на обществото ни именно за наука, инженерство, математика, за да не бъдат тези понятия и дялове от знанието стряскащи, скучни и въобще да притежават някакъв негативен имидж. Когато децата от малки разберат, че това не е толкова страшно, че може да е забавно и интересно, техният шанс да изберат кариера в тези области се увеличава. А специалистите в тази област са изключително нужни не само на България. И Европа, и САЩ изпитват проблеми именно от липсата на подобни кадри“, допълни Славов.

„Искрено се надяваме да провокираме подобен интерес у децата. Изключително сме доволни, че бяхме потърсени от много наши колеги, които преподават науки в училищата. Търсят ни и родители. Новата програма „Заедно в час“, която МОН инициира, също проявява интерес към нас. Горди сме, че сме част от това, защото в Европа има много такива детски научни центрове. Ние, българите, заслужаваме това и то тепърва ще се развива“, каза на свой ред Милена Савова.

Повече по темата, както и подробности за същността на проекта „Музейко“ и бъдещите му инициативи, вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт