Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Цената на добрия мениджмънт

Калина Петкова, BESA, Бизнес старт, 01.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Динамиката във висшите ешалони на бизнеса – мениджмънта, коментира в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев Калина Петкова от BESA (Bulgarian Executive Search Association). Бяха засегнати и темите за това лесно ли се намират подобни кадри и какви са нивата на заплащане на такъв род специалисти.

Какво е executive search? "Това е професионална услуга, близка до управленското консултиране, която е насочена към таргетирано търсене на членове за бордове и управителни съвети на компании. От тази услуга могат да се възползват нови компании, които търсят висок профил на мениджъри за екипите си в България и извън нея“, резюмира Петкова.

Представлява ли повсеместната липса на кадри проблем и при управленския персонал? „Там, за щастие, е малко по-различно. На нивата, в които работим, основният проблем не е в пазара на труда и неговата оскъдност, а по-скоро има недостиг на определени компетенции за дадени сектори и индустрии“, отчете тя.

Реална ли е пропастта в сферата на заплащането на мениджърите в България и тези в Европа? „Бих казала, че като нива сме близки и равни на нивата в Югоизточна Европа. Те са абсолютно сравними особено ако говорим в нетни стойности“, каза Петкова.

Какви са средните стойности на мениджърските заплати? На първо място са изпълнителните директори със средно заплащане от €100-120 хил. „Разбира се, има стойности много под и стойности много над това усреднено ниво на заплащане“, допълва Петкова. След главните мениджъри на компаниите пък се нареждат оперативните директори, стана ясно по време на разговора.

Целия разговор по темата вижте във видеото:


 

Последни новини
Още от Бизнес старт