Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

През 2017 тол системата няма да се случи

Инж. Ясен Ишев в Бизнес старт, 25.01.2017

Инж. Ясен Ишев, Камарата на строителите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Инж. Ясен Ишев, Камарата на строителите в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поне 1 млрд. лв трябва да се заделят за пътищата, защото около 90% от пътнико- и товаропотокът, който се осъществява в България минава по тези пътища. Само около 10% минава през железниците, а 4-5% по вода. Надявам се, че проектът за тол таксите ще бъде успешен и ще се приложи възможно най-скоро, но гледайки как се отлага във времето, през 2017 това няма да се случи. Най-рано можем да я очакваме през 2019. Това каза инж. Ясен Ишев, член на УС на Научно-техническия съюз в сектора транспорт, представител на Камарата на строителите в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

"Проучвания и идеи за въвеждане на тол система има от 1995".

35% от пътната мрежа са в лошо състояние, а останалите са в средно и добро състояние, но имайки предвид тежката зима може да се очаква, че още 15% са минали в лошо състояние. Причината е, че голяма част от пътната мрежа не е била рехабилитирана през последните 20 години.  

"Най-големият проблем е, че много скоро след като бъде въведен в експлоатация един пътен участък, той се нуждае от ремонт". 

Съгласно Наредба 2 за приемане на обектите в България има минимални гаранционни срокове за магистралите и те са 5 години. В рамките на тези пет години пътната настилка трябва да бъде в нормално експлоатационно състояние, а съоръженията - 10 години. Когато става дума за рехабилитационна дейност гаранцията е 2 години.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт