Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

160 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК за 2017

Боян Бойчев от АИКБ и Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите в Бизнес старт, 24.10.2016

Боян Бойчев от АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Бойчев от АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогнозите към момента са, че бюджетът на НЗОК за 2017 ще е със 160 млн. лв. по-голям от този за настоящата година. Здравната система е във финансов дефицит, включително има задължения към други здравни каси на територията на ЕС. Задълженията на болниците са над половин милиард лева. Това заяви Боян Бойчев от АИКБ в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

"България има задължения към ЕС за 180 млн. лв. и това създава невъзможност на пациентите от страната да се лекуват на територията на ЕС. Тези пари трябва да се разплатят и да дойдат по линия на бюджета", коментира Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите

"Както всяка година, Министерство на финансите ни спуска някакъв бюджет и рамка, която ние трябва да поемаме. Практиката да залагаме още преди да е започнала годината е порочна. Един път завинаги трябва да се разчистят задълженията на определени субекти", допълни той.

Бойчев обяви, че е гласувал против при приемането на проектобюджета на НЗОК, като сред причините за това са методологията на изчисляването му, увеличаването на минималната работна заплата и липсата на контрол върху разходите. 

Според него за по-ефективно разходване на средствата трябва финансирането на дейностите да е обвързано със сложността и типа дейност и обратната връзка от пациентите. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт