Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България върви все по-успешно към модерно образование

Калоян Кирилов, Владимир Кръстев, Весела Михайлова и Борис Михайлов в Бизнес старт, 15.09.2016

Калоян Кирилов, Владимир Кръстев и Весела Михайлова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Кирилов, Владимир Кръстев и Весела Михайлова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От тази година Министерство на образованието и науката (МОН) официално призна електронните учебници, като вкара за първи път като задължително условие, когато се внася за одобрение печатен учебник, да се внася и негов електронен вариант. Електронният учебник е страхотен помощник, той е много полезен за учениците, които растат в нов тип цивилизация на смарт устройства. От друга страна той е голям помощник и за учителите, защото пести време. Това коментираха Владимир Кръстев, мениджър на "Просвета Либри" и Весела Михайлова, редактор по Български език и литература в изд. "Просвета" в ефира на  "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

От 5-6 години издателството разработва електронни учебници, които са единствените в България с 3D визуализации. Те позволяват да се превърнат в безкрайни книги, защото непрекъснато могат да се обогатяват с нова информация. 

Другият аспект на модерното образование - дистанционното обучение, също се развива у нас. Пример за това е стартъпът daskal.eu, чийто основател Калоян Кирилов коментира неговите възможности и предимства. "Проектът създава виртуална стая, в която ученик или група ученици могат да учат със своя учител на живо и да правят тестове", обясни той.

"Предимствата на дистанционното образование са, че то може да съвместява традиционните методи в училище с модерните технологии", каза Борис Михайлов, зам.-директор на Математическата гимназия в Пловдив. "В основата на всичко стои личността на учителя, а това с помощта на модерните технологии може да направи учебния процес далеч по-продуктивен и да даде възможност за подобряване на връзката с учениците", допълни той. 

Вижте целия разговор във видеото: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт