Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Цените на храните остават на сегашните нива поне още година

Експертът Едуард Стойчев и председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в Бизнес старт, 09.08.2016

Експертът Едуард Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Експертът Едуард Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цените на храните в световен мащаб ще се задържат на сегашните нива и ще останат стабилни поне още година. Това каза експертът и бивш председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища Едуард Стойчев в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. Според него не са изключени флуктуации при отделни групи стоки, каквито имаше при захарта.

Експертът прогнозира, че цените у нас ще продължат да бъдат по-волатилни, което се дължи на малкия и недостатъчно развит пазар. Според него наложеното ембарго върху турски стоки от страна на Русия е помогнало на българските фирми. "Нашите производители си намериха пазар, по-добър от българския и затова цените у нас се повишиха", обясни Стойчев. 

За последните 6 години наблюдаваме доста стабилни, почти равни, трендове при цените на храните. Изменението е в рамките на 5%, което е незначително. Вариациите при плодовете и зеленчуците са нормално сезонно явление, което се дължи на лошата пролет. Това обясни председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов. По думите му заради малкия пазар у нас е нормално да има по-големи вариации в цените на дребно. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт