Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо близо половината от работещите фирми у нас са без работници

Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес, Бизнес старт, 02.08.2016

Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се разбере и осмисли необходимостта от специален подход и интегрирани политики в сектора на малките и средните предприятия. Над 90% от българските компании попадат в тази категория, затова е важно да се използва европейският пример за законодателство и данъчни облекчения. Сега голяма част от ресурсите и средствата по оперативни програми не достигат до предприятията. Това каза Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя коментира данните, че 45% от работещите фирми у нас са без работници, а 85% от тях са с до 4 служители. "Тази статистика показва профила на българската икономика и до колко тя е зависима от размера на бизнеса. Една част от тези компании са фасадата на сивата икономика, но това е отражение на качеството на бизнес средата", заяви Негулова. 

По думите й се правят стъпки за обединяването на малкия и средния бизнес в конфедерация и така ще се отправят общи послания към управляващите и ще се излъчват силни предложения пред Тристранния съвет. Според експерта за прилагането на политиките към малкия бизнес е важно отчитането на териториалните специфики и подкрепата както на държавно, така и на общинско ниво. 

Негулова каза още, че нивото на предприемаческа култура в България не е достатъчно високо. "Трябва да се върви паралелно. Освен че младите хора трябва да бъдат обучавани в предприемачество, хората, които се занимават с него, също трябва го развиват", поясни тя. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт