Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви ще са ефектите от оттеглянето на Лукойл от България

Енергийният експерт Димитър Иванов в Бизнес старт, 20.06.2016

Енергийният експерт Димитър Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Енергийният експерт Димитър Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доста вероятно е "Лукойл" да се раздели с бизнеса си в страните от региона - България, Румъния, Италия и Холандия. Компанията ще бъде принудена от общата политическа среда и конюнктурата на енергийния пазар. Говори се за военнополитическо противопоставяне в Черно море и руските инвеститори няма да се чувстват добре в България и Румъния. Това коментира енергийният експерт Димитър Иванов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него напускането на "Лукойл" ще е оптимистична новина за България. "Големият въпрос е как ще стане това, дали ще дойде западна петролна компания, която да изкупи тези рафинерии, или ще бъдат продадени на друга руска компания.", посочи той. В същото време експертът каза, че има и контрааргументи на напускането на "Лукойл" като инвестицията за 1,5 млрд долара в бургаската рафинерия. "Решението е политическо, а не толкова на базата на изследвания."

Иванов коментира и избора на нов състав на КЗК. Според него той, а не текущият, трябва да завърши проверката за картел при горивата. По думите на експерта проблемите на пазара у нас от една страна са, че цената на дребно нараства не много пропорционално спрямо цените на международните пазари, а от друга - регулациите. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт