Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Румъния не трябва да се сочи за пример в съдебната система

Ясен Тодоров от Висшия съдебен съвет в Бизнес старт, 14.04.2016

Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет и председател на Етичната комисия към ВСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет и председател на Етичната комисия към ВСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът не е толкова драматичен, ще се получи разделянето. Проблемът е, че осем души имат преимуществено съдийска практика, но няма нищо лошо двама от тях да дойдат в прокурорската колегия и това ще обори тезата, че прокурорската колегия е затворена и капсулирана. Това каза Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет и председател на Етичната комисия към ВСС в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира заседанието на ВВС, което ще обсъди критериите за разделяне на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска.

„Разделяна на ВСС на две колегии е изключително належащо, защото дейността на съвета по избор на административни ръководители, атестиране и налагане на дисциплинарни наказания вече е в компетентността на двете отделни колегии. Пленумът няма компетентност в тази насока. Колкото по-бързо се разделим, толкова по-бързо съветът ще може да работи със същия ритъм, с който работеше и миналата седмица“.

По думите на магистрата законът е дал един месец срок, но „ние не можем да чакаме изтичането му и максимално бързо трябва да бъдем разделени на две колегии“.

Проблемът идва от там, че от единадесетте члена от парламентарната квота шест трябва да отидат в съдийската колегия и пет в прокурорската, където са и следователите. Законът е заложил един критерий при избора на бъдещи членове от парламентарната квота и това е „професионална квалификация и насоченост“. От тези 11 души трима са имали нещо общо с работата на прокуратурата и следствието, а останалите са свързани повече със съдийството. Ще се възприемат някакви критерии, например последна месторабота или продължителност на стажа в определена област. Не трябва да се стига до там Парламентът да ни разделя, защото ще блокират важни дейности за повече от месец“.

На въпроса дали се е подобрил диалогът с ресорното министерство и води ли България някакъв вид състезание със северната си съседка Тодоров каза: „За нас е без значение кой ще бъде министър на правосъдието. Ние винаги сме подхождали добронамерено и сме искали да има диалог с изпълнителната власт, защото война между властите се отразява лошо върху държавата“.

За мен Румъния не е примерът, който трябва да ни се дава. До колкото знам, там няма административни съдилища и е една държава, която знаете как се отнесе към държавния си глава преди 25 години. Тя има специализирана в политическата разправа прокуратура, чрез която сегашните силни на деня се разправят с предишните. Не мисля че това е подходящият пример. Ние да си вървим по нашия път и да правим, каквото трябва и резултите ще бъдат налице“. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт