Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Спадът при цените на храните на едро не се усеща от потребителите

Експертът Едуард Стойчев в "Бизнес старт", 14.03.2016

Едуард Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Едуард Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденцията на спад на цените на едро се наблюдава в последните две години, но в същото време потребителите не я усещат. Обективното обяснение е, че оборотите продължават да падат. При по-големите играчи спадът е с около 20% на годишна база. При по-малките има до 5 пъти срив от Нова година до сега, което създава проблеми на бизнеса. Това заяви експертът Едуард Стойчев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му от ситуацията в момента страдат най-вече малките и средните производители, тъй като големите имат повече възможности за приспособяване. 

Те могат да намалят производството, да се разделят с част от активите си или да свият работниците

Стойчев коментира и влиянието на климата, като обясни, че една лоша година за голям производител на зърнени култури, които са свързани с цените на всички хранителни продукти по веригата, директно ще се отрази върху поскъпването на цените на храните. По думите му сега световното производство и световната консумация на зърно са силно изравнени.  

Глобалното свръхпроизводство винаги се отразява лошо на България, защото сме много малък пазар. Когато се осъществи натиск от вносни храни, те започват да създават сериозни проблеми за нашите производители.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт