Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България има буфер за извеждане от експлоатация

Бизнес старт, 04.03.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разходваните средства за извеждане от експлоатация на 1-4 блок в АЕЦ "Козлодуй" са основно по линия на международния фонд „Козлодуй“, който се захранва с европейски средства. Към настоящия момент почти не са изхарчени пари от националния фонд за извеждане от експлоатация. Това означава, че имаме национален буфер и изразходваме международни средства за извеждането от експлоатация, каза Антон Иванов от Българския енергиен форум в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Оценките към настоящия момент общо за Европа са, че не достигат средства. Трябва да се обсъждат начините и подходите и разумно да се разходват отделяните парични средства. България има буфер за финансиране на дейности в ядрената енергетика за следващите 10 години, поясни още той. 

В стратегия за развитие на ядрената енергетика от 2015 не се опоменава, че имаме нужда от геоложко хранилище, посочи от друга страна експертът Петър Кърджилов. В същото време соларната енергия, действителната енергийната ефективност, която означава собствено производство на ниво домакинство и община, среща множество бюрократични пречки, обясни той.

Експертите коментираха още продължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Мерките са реализирани, а документите за 5 блок са подготвени да бъдат внесени в Агенцията за ядрено регулиране. Решението се очаква да бъде положително и лицензът на 5 блок да бъде удължен за още 10 години.

Чуйте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт