Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Държавата субсидира висшето образование на 80% от гимназистите през 2016

Проф. Николай Денков, зам.-министър на образованието в Бизнес старт 2.03.2016

Проф. Николай Денков Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Николай Денков Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планът на образователното министерство за следващата учебна година предвижда субсидираният прием във ВУЗ да се извършва на базата обективни критерии, най-вече дефицитните специалности да получат повече финансиране за сметка тези, при които дипломираните висшисти не могат да намерят адекватна реализация. Това каза в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков на 2 март 2016 в предаването "Бизнес старт". Той говори за предстоящите промени във финансирането на висшето образование.

От 70 500 гимназисти випуск 2011 тази година ще се дипломират 53 000, като броят на студентите, приемани в първи курс, остава около 44 – 45 000, което означава, че държавата субсидира висшето образование на 80% от завършилите средно образование, каза професорът.

Въпреки това масовият глад за специалисти е за такива със средно образование, заяви Денков, като добави, че макар че една трета от студентите учат икономика и администрация има остър недостиг на квалифицирани финансисти.  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт