Успехът идва, когато всички гребат през годините в една и съща посока

Васил Терзиев в Бизнес среща, 13.03.2018

Телерик се превърна в успешна компания, благодарение на това, че работехме като екип. Това каза Васил Терзиев, съосновател на Телерик Академия, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. 

Както кариерата в IT сектора, така и в инвеститорската дейност на Терзиев са "плод на случайност, а не на големи планове". Имах намерение да се занимавам с финанси, но покрай един неуспял опит в областта на интернет телефонията се запалих по технологиите и от там нататък благодарение на други щастливи случайности имах възможността да започна  кариера и това доведе до създаването на Телерик, заедно с още трима приятели, с които бяхме студенти в Американския университет. 

За създаването на Телерик разчитахме на собствени средства - малко, но грижливо инвестирани, каза гостът. По думите му "първият опит за ангелско финансиране" е бил от родителите на основателите на новата компания, но те са отклонили предложението и са успели да изградят бизнес, който се е разширявал благодарение на инвестиране на приходите през годините.

В създаването на успешни компании има и огромна доза късмет, и здрава работа, но "това, което нас ни отличи е, че разбрахме колко е важно да работим заедно", каза още Терзиев. "Успяхме четиримата да се напаснем като екип, да се научим да стъпваме върху силните страни на другите".

"Това продължи с разширяването на компанията, когато станахме десетки, а след това стотици хора. Това, че всеки един от тези хора, ставайки малко по-добър, малко по-умен, го предаваше на останалите, го предаваше на другите и успяхме колективно да поумнеем".

Успехът ни никога не е бил плод на нечий индивидуален гений, на нечия гениална идея, а по-скоро на това, че всички са гребали през годините в една и съща посока, допълни събеседникът.

"Това, което винаги съм гледал, при избора в коя стартираща компания да инвестирам, са хората. Винаги е важен пазарът, да има възвращаемост - за това се казва инвестиране, а не благотворителност. Но е много важно хората как ще успеят".

"На много от хората, при които съм инвестирал съм казвал: Разбирам, че има риск за парите ми, но това е даденост при инвестиции в такава фаза на живот на компанията. Но това, което за мен е безвъзвратно е времето ми - това, което инвестирам, като време, като отношение, като желание да ви развия. Вие ще станете успешни, дали с този стартъп, дали със следващия, ако това ви движи отвътре ще успеете. Важно ми е вие, когато станете успешни да имате отговорност за тези, които идват след вас. Така ще знам, че инвестицията ми се е върнала", каза още Терзиев.

Как се овладява един толкова значителен ръст на компанията? Как се случи сливането на Телерик с Прогрес? Защо Васил Терзиев решава да напусне компанията? Как се ражда идеята за създаването на Телерик Академия?

 

Последни новини
Още от Начало