Тръмп обеща да спре безкрайните войни

Откъс от речта за Състоянието на съюза на Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп дава годишната си реч за Състоянието на съюза пред двете камари на американския Конгрес. Вашингтон. 5 февруари 2019.  Photographer: Aaron P. Bernstein/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп дава годишната си реч за Състоянието на съюза пред двете камари на американския Конгрес. Вашингтон. 5 февруари 2019. Photographer: Aaron P. Bernstein/Bloomberg

В годишната си реч за Състоянието на съюза президентът Доналд Тръмп обеща да върне у дома американските войници, след почти пълното поражение на ИДИЛ и да договори политическо споразумение в Афганистан.

В речта си Тръмп каза, че „великите нации не водят безкрайни войни”.

„Сега, след като работим със съюзниците ни да унищожим остатъците от ИДИЛ, е време да направим топло посрещане у дома на смелите ни войници от Сирия”.

През декември министърът на отбраната Джеймс Матис подаде оставка заради намеренията на Тръмп да изтегли войниците от Сирия.

Пред Конгреса Тръмп каза, че ще намали контингента от 14000 американци в Афганистан. САЩ загуби над 2500 войници и изхарчи над 900 млрд долара в Афганистан от 2001 досега.

Чуйте откъса във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи