Каква е спецификата на Брекзит без споразумение

Основните вреди ще засегнат основно Великобритания, но и ЕС се готви за този лош сценарий с аварийни планове

Снимка: images.theconversation.com Снимка: images.theconversation.com

Ще напусне ли Великобритания ЕС на 29 март е най-задаваният въпрос от снощи и по-скоро как ще го напусне, ако се стигне до тази раздяла. Това пише Investor.bg.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние отбеляза, че от този момент Великобритания трябва да разкрие какви ще бъдат следващите ѝ ходове. Чертаят се и различни сценарии. До понеделник премиерът ще трябва да презентира пред депутатите новия си план за действие. 

Постигнатото от британския премиер Тереза Мей споразумение с ЕС за Brexit беше отхвърлено в Камарата на общините снощи. Британски депутати подготвят предложение за забавяне на процеса по член 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата за напускането на Европейския съюз. 

Какво би представлявало напускането на ЕС без споразумение коментираха пред БНТ българските евродепутати Емил Радев от ЕНП и Момчил Неков от ПЕС.

За Емил Радев то се изразява в много тежки последствия както за икономиката, така и във всички области, защото това означава Великобритания да излезе без споразумение от над 200 сключени споразумения. Освен икономическите последствия, това означава прекратяване и на отношенията като организации като Европол, Евроджъст в сферите на сигурността, съдебното сътрудничество, въздухоплаване, транспорт и т.н.

Основните вреди ще засегнат основно Великобритания, но и ЕС се готви за този лош сценарий с аварийни планове, вземат се нужните мерки. След развоя снощи британското правителство доменстрира, че несигурността във Великобритания е доста значителна. Предстои да проследим днес и вотът на недоверие, който е в 19.00 часа британско време. Оттук нататък всички лостове са във Великобритания. Съдът на ЕС ясно каза, че едностранно Великобритания може да удължи срока и след 29 март. Ще останем и ще видим какви стъпки ще предприеме британското правителство, каза Радев.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Анализи