Как да се привлече Северна Корея на масата за преговори

Робърт Галучи, председател на института САЩ-Корея

Главният преговарящ със Северна Корея през 1994 Робърт Галучи, председател на института САЩ-Корея за начина, по който може да започнат преговори на Корейския полуостров. Интервю за Bloomberg.

Северна Корея предупреди на 17 октомври 2017, че „всеки момент” може да започне ядрена война, докато САЩ и Южна Корея провеждат едни от най-мащабните военноморски учения по Източното и Западно крайбрежие на полуострова, съобщи Bloomberg.

Заместник-посланикът на Северна Корея в ООН Ким Ин Рьонг каза в понеделник, че неговата страна е станала „пълноправна ядрена сила, която притежава средства с различен обсег на действие” и предупреди, че „цялата територия на САЩ е в обсега на ракетите”. Той нарече Северна Корея „отговорна ядрена сила”.

Изказването прилича на други подобни изявления от последните месеци.

Ден по-късно зам.-посланик Ким Ин Рьонг каза, че Северна Корея планира да пусне много повече сателити и обвини САЩ в опит да блокира усилията на страната да развива мирно космическите изследвания.

Рьонг говори пред заседание на Генералната асамблея на ООН по въпросите на международното сътрудничество за мирно използване на космоса и кача, че планът на Северна Корея за 2016-2020 включва разработката на „практични сателити, които могат да допринесат за икономическото развитие и подобряване на живота на хората”.

ООН, САЩ и други страни смятат космическата програма на Северна Корея за прикритие на ракетни тестове и изпитания на други военни технологии.

Последни новини
Още от Анализи