Икономистите на Уолстрийт очакват две повишения на лихвите в САЩ

Трейдърите залагат на едно

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Икономистите на Уолстрийт са по-уверени от трейдърите в това, че до края на 2016 Фед ще повиши лихвите в САЩ на два пъти, макар че има несъгласие по отношение на това кога ще дойде първото увеличение. 

Прогнозата на 43-ма икономисти, анкетирани от Bloomberg през седмицата, е, че в края на 2016 горната граница на целевия междубанков лихвен процент (основният лихвен процент в САЩ) ще достигне 1%. Това предполага две повишения на лихвите с по 25 процентни пункта до края на годината. 

Несъгласието идва във връзка с това кога ще настъпи първото повишение на лихвите. Вероятността за юни е почти нулева, на ниво от 6%, като основна причина за това са слабите данни за новите работни места за май. През май в САЩ бяха разкрити 38 хил. нови работни места извън селскостопанския сектор, при очаквани 164 хил. Пазарът на труда от своя страна е един от основните индикатори, които Фед следи при вземане на решения за паричната политика, като по този начин несигурността в сектора повлия негативно на очакванията за затягане на паричната политика. 

Първото повишение обаче може да дойде през юли или през септември с почти една и съща вероятност, показват прогнозите на икономистите. Вероятността то да е през юли е 30%, а през септември 28%. В първия случай ще станем свидетели на по-плавно затягане на паричната политика, а във втория – на по-рязко. 

Трейдърите от своя страна очакват само едно повишение на лихвите в САЩ до края на годината. Това личи от данните за търговията с фючърси върху основния лихвен процент в САЩ. 

Очакванията на икономистите и трейдърите обаче бързо се променят с движенията на данните в най-голямата световна икономика, като неведнъж от началото на годината станахме свидетели именно на това. 

Срещата на Фед през юни предстои през следващата седмица, а ето и какво още интересно ни очаква през нея

 

 

Последни новини
Още от Анализи