Китай извежда напред цяла Азия

Марк Тинкър, директор AXA Im Framlington Equities Asia

Мост над река Хуанпу, Шанхай, 25/4/2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Мост над река Хуанпу, Шанхай, 25/4/2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Има ли трендове на пазара в момента? Коментар от студиото на Bloomberg в Хонконг на Марк Тинкър, директор AXA Im Framlington Equities Asia в интервю за Енджи Лау на 21 април 2016.

 

Все още виждаме малко стабилност, но как се отиграва? Казвате, че гледате краткосрочно.

В началото на тримесечието хората намаляваха риска, поемайки риск. Например като привидно тръгнаха към развиващите се пазари и активите като рискови активи.

Решиха да си намалят риска като се направят, че поемат риск. Така че имахме доста клиенти, които изравниха залозите си на развиващите се пазари и редица валути, свързани с тях.

Пазарът сега се опитва да се позиционира. Не може да открие тренда.

Опитаха се да го намерят в петрола: не стана.

 

Къде е според вас? Кое е трендът?

Няма много трендове в момента. Няма тренд, който пазарите да уловят.

В момента се отказахме да мислим, че Китай е ужасно място ..

 

Но след като излязоха екологичните данни?

Е, малко. Проблемът с Китай е в това, че половината расте с 0, а другата половина - с 12. Затова имаме среден ръст около 6,5%.

Въпросът ако си инвеститор е да намериш онези 12 и да стоиш далеч от нулата.

В момента на макро ниво хората решават да се тревожат за Brexit, за европейския пазар и какво ще стане, ако Великобритания излезе или ако не излезе.

Какво ще стане после?

Хората се опитват да се позиционират.

Това остави Азия на избирането на акции, вниманието към секторите и т.н., което според мен е позитивната среда за работа.

 

Има ли намаляване на натиска? Петролът започна да се възстановява, доларът е добре. В Азия къде виждате краткосрочни и дългосрочни възможности?

Трябва да признаем, че в Азия имаме една страна с 350 млн. души в средната класа. Китай. Техният разполагаем доход на домакинство е по-висок от средния в Европа.

Почти втори след САЩ.

Имаме страна с 350 млн. души с по-високи доходи, които харчат за развлечения, образование, здравеопазване - всичко, за което се харчи на развитите пазари.

Да се насочим към тях и това, което правят те според мен е правилната посока за дългосрочна инвестиция.

Строеж на мост в Субанг, Малайзия, 27/5/2015. Photographer: Sanjit Das/Bloomberg

Не се ли проявява тази демография и в другите азиатски страни?

Ето какво още става: те пътуват в Азия. Туризмът се развиват така, че например Хонконг е заобиколен. Те го прескачат и ходят в Нова Зеландия и Австралия. Чуйте какво казват летищата за входящия международен туризъм. Ръстове от 10-12-15% годишно. Тези ръстове се разпространяват в целия азиатски регион.

Две неща водят началото си от Китай:

Първо - средната класа от 350 млн. души.

Второ - инфраструктурата, строителството на пристанища, пътища, писти. То ще привлече инвестиции в инфраструктура в цяла Азия.

Много бързо Китай извежда напред цяла Азия в областта на инфраструктурата.

Същевременно идват и потребителите, които харчат милиарди долари.

 

Гледайте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи