Златото с най-голямото тримесечно покачване от 1986 г.

Златото е най-добре представящият се актив за 2016 г., като отбелязва покачване с 18% от началото на годината

Gold bars - Photographer: Junko Kimura/Bloomberg Gold bars - Photographer: Junko Kimura/Bloomberg

Златото се е насочило към трети пореден месец на печалби и на път да отбележи най-голямото тримесечно покачване от 1986 г.

Инвеститори и хедж фондове увеличиха дългите си нетни позиции в златни фючърси и опции с 21% до 148 266 контракта за седмицата приключила на 8 март, което е най-бързото темпо от януари 2015 г.

Инвестициите обезпечени със златни активи отбелязаха покачване за 10 поредна седмица, което е най-дългата серия от 2012 г. според доклада на Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Трейдърите добавиха 7.7 милиарда долара в борсово търгувани фондове, които инвестират основно в благородни метали от началото на годината, според данни на Bloomberg.

 

Европейската централна банка понижи три от основните лихвени нива с решението си на 10 март и разшири програмата за изкупуване на активи до 80 милиарда евро месечно. Президентът Марио Драги заяви, че банкерите са готови да направят, това което е необходимо, за да повишат инфлацията и растежа в региона.

Решението на банкерите предизвика голяма волатилност на пазарите, като настроенията на инвеститорите от оптимистични се промениха на загрижени, че стимулите за растежа на европейската икономика могат да се окажат недостатъчни. Опасенията за икономическия растеж правят злато привлекателна инвестиция. Доларът падна до най-ниското си ниво от октомври, спрямо единната валута.

Активите в борсово търгувани фондове, обезпечени със злато достигнаха 1 735.9 тона, по данни изнесени на 10 март от Bloomberg, най-високото ниво от юли 2014 г.

Отворените контракти в златни фючърси и опции на борсата COMEX достигнаха 788 410 контракта на 8 март, което е най-високата стойност от юли 2013 г., според данни на CFTC.

Goldman Sachs водени от главният стратег Джеф Къри прогнозират златото да достигне 1100 долара за тройунция в краткосрочен период, ако американската икономика повиши темпото си на растеж и главно потреблението.

Потреблението е основен икономически индикатор, който оказва влияние на индекса на потребителските цени, чрез който се измерва нивото на инфлацията, която от своя страна е в основата на икономическия растеж.

Централните банки са най-големите нетни купувачи на злато, като разшряват златните си резерви с рекордни темпове. Централните банкери използват ценният метал да защитят богатство на нациите си срещу нестабилността, да диверсифицират валутните си резерви и да се застраховат срещу поскъпването на долара.

Според класическата теория на Дейвид Хюм и Давид Рикардо предимството на златния стандарт е т.н. „автоматизъм на златото“, който задържа стабилно състоянието на международните обменни курсове на валутите.

Златният стандарт пада на 15 август 1971г., като се слага началото на съвременните плаващи валутни курсове. Президентът на САЩ Ричард Никсън премахва златния стандарт. По този начин се прекратява изискването американският долар да е обезпечен със златни резерви, като американската валута се обезпечава само с доверието в икономиката и държавата.

Федералният резерв на САЩ покачи лихвите от най-ниските нива от 10 години насам през декември 2015 г. до ниво от 0.5% като знак за доверие в икономиката. Покачващото се доверие е положителен сигнал за растежа на икономиката, както и положителен за цените на акциите и негативен за цената на златото. Следващото заседание на комитета по операциите на отворените пазари (FOMC) е на 16 март.

Инвеститорите реагираха обратно на очакванията, поради опасения за разтежа на световната икономика и ниската инфлация, въпреки намесата на централните банкери да приемат политика на отрицателни лихвени нива в повечето от развитите икономики.

Златото е актив към който инвеститорите повишават интереса във времена на несигурност.

Цената на златото се покачи с 18% от началото на годината, като ценният метал е най-добре представящият се актив за 2016 г. В първият работен ден на годината, 04 януари се търгуваше на нива от 1063 долара за тройунция.

Спот цената на златото се покачва с 1.8% на месечна база за март, достигайки най-ниско ниво от 1226 долара за тройунция и най-високо до 1280 долара за тройунция. Златото се търгува на ниво от 1257 долара за тройунция в 15:00 ч местно време, което е спад от 0.20% за търговската сесия на 14 март.

Активите на най-големия борсово търгуван фонд за злато в света SPDR Gold Shares се покачват с близо 17% от началото на годината. 

Последни новини
Още от Начало