Къде да търсят инвеститорите по-добра възвращаемост

Крис Бъртелсън, гл. инвестиционен директор на Global Financial Private Capital

Нюйоркската фондова борса, NYSE, Ню Йорк. 16 декември 2015.  Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Нюйоркската фондова борса, NYSE, Ню Йорк. 16 декември 2015. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Прогнозата на Крис Бъртелсън, гл. инвестиционен директор на Global Financial Private Capital за движенията на капиталовите пазари, евтините пари, акциите, суровините и големите компаниите през 2016. Бъртелсън говори с Енджи Лау от Bloomberg на 23 декември 2015.

 

Но докато се възстановяваме и ближем някои рани от 2015, как изглежда 2016 г.

Има много хора, която смятат, че 2016 г. ще бъде година за изграждане на основа, по подобие на 2011 г., която беше последвана от 2012, 2013 и 2014, които мисля бяха много добри. Но аз съм точно на обратното мнение. Мисля, че сме изправени пред ситуация, при която оценките са много по-различни от тези в края на 2011 г., а най-важната разлика е голямото натрупване на дълга. В момента, дългът е на същите нива, както през 2007 и 2008, а аз мисля, че това ще предизвика сътресения на капиталовите пазари.

Що се отнася до фиксираните доходи – да, мисля, че ще има бавно постепенно увеличение при лихвите. Въпреки това, наистина е трудно да се правят пари при инструментите с фиксирана доходност. При търговията с висока доходност, всички се страхуват от петрола. Пейзажът не изглежда лесен през 2016 г.

 

Нивата на дълга са добре, ако парите са евтини и накараш тези пари да работят. Парите бяха евтини много дълго време, но компаниите ги похарчиха за обратни изкупувания и за подкрепа на стойността на акциите им.

Точно така, а стената на дълговете ще се върне и, въпреки, че лихвите са ниски, това не означава, че парите не трябва да се връщат. Мисля, че те ще се сблъскат с това през следващите няколко години. Ще бъде трудно да се реализира възвращаемост от капитала.

 

Тогава, какво означава това за масовия инвеститор? За запазване на капитала ли говорим и как да го направим? Или трябва да се търси алфата? Как да го направят?

Мисля, че що се отнася до акциите трябва да търсите алфа. А най-голямото нещо, което се случи тук, в САЩ е трансформацията сред големите компании. Това е отличен пример за капитализъм на творческото разрушение. Видяхме тези компании да достигат границите на растежа си.

Например Coca-Cola може да се купи в Намибия, Монголия или където искате другаде. Какво могат да направят те, за да продължат да растат. Те просто трябва да започнат сами да се разпадат.

И ако искате да видите признаци, търсете новия директор, защото това може да свърши работата, или инвеститор-активист.

Така че компании, които имат нови директори, като Cisco или Procter and Gamble, дори и в 3М.

Видяхме същото и в GE.

Определено, това се видя и при Microsoft.

Мисля, че това е формулата за бъдещето, а тези компании, които се захванат с това и реално започнат да се разделят на парчета, ще бъдат тези, където ще може да намерите алфа и действително да направите пари с акции.

 

Това е много плашеща идея, защото трябва да се разгледат фундаменталните характеристики на тази компания и да се опитате да анализирате къде е стойността?

Точно така. Аз казвам за това „да се научиш да обичаш компаниите, които мразиш.“

Coca-Cola няма растеж и дори имаше отрицателен растеж и реално не постигна нищо след 1996 г. В този смисъл, ако се загледат надълбоко и започнат да разделят различните части, така ще създадете стойност там. Защото няма друг начин чрез растежа.

Искам да кажа, че е наистина рисковано да купуваш компании на цена двайсет пъти над печалбата им. За мен, това е доста лоша формула.

 

Като говорим за творческо разрушение, в момента можем да видим енергийния сектор, където цените на петрола танцуват около тези дъна от $35. Мислите ли, че има възможност да видим и някои големи енергийни компании също да се разделят на части?

Не и чак да се разделят. Мисля че позициите им относно парите в наличност са много силни. Не забравяйте, че техните рафинерии и другите им операции им носят много пари.

Видяхме същото и през 1986, и през 1999, където силните ще започнат да поглъщат слабите. Изненадата ще бъде, че ще има консолидация в бизнеса, в сравнение с вариант, при който тези компании действително прекратят дейността си. Това няма да се случи.

Ще има някакво глобално политическо събитие, което в крайна сметка ще върне петрола до, да речем, нивото от $50, при което те ще могат да печелят.

 

Последни новини
Още от Анализи