Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

MUFG очаква 4% спад на долара

Дерек Налпени, директор Изследвания, MUFG

12:30 | 21 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Дерек Налпени, директор Изследвания на MUFG каза, че щатският долар е близо до обрат. Прогнозират около 4% обезценка на долара и последните движения са затвърдили убеждението им в това. Сега Дерек е при нас. Значи забелязвате подкрепа от движенията. Какво друго ви кара да очаквате доларът да поевтинее?

Ситуацията отново започва да се променя. Не много отдавна имаше очакване за голямо разделяне в търговията. И наистина това ни липсваше.

Невероятно е като си помислиш, че от началото на 2023г. в 90% от времето евро-долар се търгуваше между 1,05 и 1,10. Това е доста невероятно.

Мисля, че след като САЩ се оказаха в ситуация на „по-високи лихви за по-дълго време“, разделянето започва. ЕЦБ ще намали лихвите. Ние пак се върнахме, както казвате. Доларът загуби силата си и прави обрат.

Убеждава ме глобалната ситуация, особено в Европа. Това е една от причините да си мислим, че доларът упорито ще се опитва да поскъпне. Защото в Европа като цяло вече излизаме от шока на инфлацията и едва сега започваме да забелязваме позитивите от това: по-добри данни.

Тук, разбира се, няма бум, но сме много по-добре, отколкото бяхме в последните 18 месеца като макро ситуация в Европа. Това определено подкрепя валути като еврото и паунда.