Каракачанов: Цената на изтребителите е 2,2 млрд. лева

В договора ще има определени корекции, но президентът е бил информиран за всеки етап, когато е искал

15:22 | 29 юни 2019
Обновен: 14:19 | 4 юни 2020
Красимир Каракачанов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на отбраната и президентството влязоха отново в режим на обяснения по темата за превъоръжаването на българската армия, след като първоначално президентът Румен Радев критикува високата цена от 3,2 млрд. лева, а ресорният министър Красимир Каракачанов го поправи, че цената е с 1 млрд. лева по-ниска.

„Реално цената на изтребителите Ф-16 е 2,2 млрд. лв. Аз не знам от къде Радев (президентът Румен Радев, бел.ред.) твърди, че са 3,2 млрд. лв., след като още преди 10 дни ние сме му изпратили, по негово искане, предложението за договор“, каза вицепремиерът и министър на отбраната пред журналисти в Троян, цитиран от БНР.

В договора според него ще има определени корекции, но президентът е бил информиран за всеки етап, когато той е поискал. Според Каракачанов, ако се стигне до подписване на договора, до края на юли процесът ще е приключил: „Ние ще направим своя доклад до Министерския съвет, той трябва да вземе решение и да го вкара в Народното събрание. Парламентът ако одобри това предложение, до края на юли той може да се сключи".

„Аз не знам от къде излезе този един милиард лева, по принцип самият преговорен процес, независимо за каква техника е, не е проста работа. Ако беше лесно, самият президент Радев, още когато беше командващ на ВВС, щеше да реши проблема. Само че той не се решава вече 10-12 години, сега сме на крачка да сключим договор", коментира още военният министър.

По думите му има неща, които в този договор и на него не му харесват и това е заявено.

„Президентът можеше чрез ранга, който заема, да потърси контакт със своя американски колега и ако има някакви съображения, да ги каже и да помогне малко в този процес, защото е лесно да критикува, трудно е да се върши работа", добави Каракачанов.