Кои са хората в новото проектоправителство на ИТН

Пламен Илиев представи своите избраници

19:13 | 3 август 2021
Автор: Investor.bg
Снимкa: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимкa: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кандидатът за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов представи състава на проектокабинета, който ще търси подкрепата на 46-ия парламент, съобщава Investor.bg 

Ето и имената на кандидатите за министри в правителство на малцинството на "Има такъв народ" (ИТН).

Министър на вътрешните работи - Петър Илиев
Името на Петър Илиев бе спрягано за кандидат-премиер на "Има такъв народ" миналата седмица. Той е юрист, завършил магистратура в Софийския университет. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания, специализирал е и американско право в Ню Йорк. Преподавател по конституционно право в СУ, доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Говори четири езика. На 44 години.

Министър на правосъдието - Момчил Иванов
Депутатът от ИТН Момчил Иванов е адвокат по професия. Роден е на 14 февруари 1976 г. Беше депутат от ИТН и в предишното 45-о Народно събрание.

Министър на здравеопазването - Силви Кирилов
В момента д-р Кирилов е уролог в Александровска болница. Заемал е ръководни длъжности в Александровска болница, бил е и неин директор. От 2011 до 2013 г. е директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Министър на финансите - Пламен Данаилов
Той е завършил "Финанси, счетоводство и контрол" в УНСС. Има над 20 години опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

Министър на регионалното развитие - Георги Георгиев
Той е с образователна и научна степен "доктор" по "Организация и управление на производството /строителство/", "магистър" по "Промишлено и гражданско строителство", строителен инженер. Бакалавърската му степен е по "Организация и управление", офицер.Има 10 години управленски опит в областта на частния бизнес и управление на проекти, 4,5 години управленски опит в държавна администрация и 8 години преподавателски опит в български университети. Има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Министър на транспорта - Гроздан Караджов
Юрист, депутат от Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание. Завършил е специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония. Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

Министър на външните работи - Ради Найденов
Той е учил Международни отношения в УНСС, специализирал е в Германия, Франция и САЩ. Дипломат от кариерата. Дългогодишен посланик в Австрия и в Германия. Извънреден и пълномощен посланик в Швейцария. Извънреден и пълномощен посланик в Лихтенщайн и в Берн, Швейцария. Ръководител на посолството ни в Берн. Найденов е министър на външните работи в служебното правителство от 2017 г. На 58 години, говори 4 езика.

Министър на образование - Велислава Петрова

Министър на труда и социална политика - Теодора Пенева
Тя е завършила Икономика и управление по отрасли - енергетика, инфраструктура и публични услуги в СУ "Св. Климент Охридски", "Управление на институциите за социална работа" в СУ "Св. Климент Охридски", "Международна икономика" в Пекински университет. Била е заместник-директор в Социологическа агенция Китай All China Marketing Research, експерт пазарни анализи в ЕВН България, продуктов мениджър в ЕМИС, главен асистент БАН - секция "Публични политики и социални промени" и "Международна икономика".

Министър на отбраната - Теодора Ганчовска
Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, тя е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната й кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел НАТО и ЕС в Министерство на отбраната. Участвала е в български делегации на Срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори два езика. На 52 години. Биографията й бе представена от Слави Трифонов, когато обяви първия проектокабинет на ИТН с премиер Николай Василев.

Министър на икономиката - Десислава Димитрова
Тя е председател на Съвета "Кръговата Икономика - Зелената Алтернатива за България". Според информация на сайта на организацията, тя е сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост. Управител и собственик е на млада компания в аграрноиновативния сектор в България.

Министър на енергетиката - Александър Николов
В момента служебен заместник-министър на енергетиката. Според справка на сайта на Министерство на енергетиката Александър Николов е роден на 2 декември 1982 г.Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

Министър на земеделието и околната среда - Силвия Бакърджиева

Министър на туризма - Ивайло Кожухаров
Той беше номиниран за министър на туризма и в първия проектокабинет на "Има такъв народ".
Според информацията на сайта на ИТН Ивайло Кожухаров е експерт по туризъм с над 17 години професионален опит както като ръководител, така и като консултант на редица успешни хотелски комплекси в България.
Има магистърска степен по "Икономика и организация на туризма" в Икономическия университет във Варна. Малко по-късно завършва и магистратура по "Маркетинг" в УНСС. Още докато учи, започва работа като рецепционист в Албена. Едва 23-годишен става управител на четиризвезден хотел с 250 стаи, а по-късно - изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната и генерален мениджър на бизнес хотел в София, част от световен бранд. Член е и на УС и съучредител на "Българска асоциация на Професионалистите в мениджмънта на Хотели".

Министър на културата - Георги Султанов
Той е оперен певец. Според биографичната справка на сайта на "Има такъв народ" 23 години е в сферата на класическата музика. Работил е с всички музикални институти в България. С БНР и БНТ от 2006 г., като е осъществил множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония.

Министър на спорта - Радостин Василев

Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси
Д-р Валентинова е лекар, анестезиолог. Завършила е Медицинския университет-София. Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и лекар-специализант "Анестезиология и интензивно лечение". Говори 4 езика. На 27 години.

Прочетете повече в investor.bg