Над 4 млн. лв. просрочени данъци е събрала НАП

Длъжници са поели ангажимент за внасяне на още над 9 млн. лв. за данъци и осигурителни вноски през следващите 2 седмици

12:33 | 18 юни 2021
Обновен: 12:58 | 18 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Националната агенция за приходите (НАП) е събрала над 4 млн. лева просрочени задължения за последната седмица, като десетки длъжници са поели ангажимент за внасяне на още над 9 млн. лв. за данъци и осигурителни вноски през следващите 2 седмици. Това се дължи на ангажирането на териториалните директори на НАП и организирането на персонални срещи с най-големите длъжници, съобщават от приходната агенция.

Териториалните директори са разговаряли лично с 95 души в рамките само на седем дни, като в партньорски дух са обсъдени възможностите за плащане, включително на части, съобщават от НАП. Близо 50% от длъжниците са направили плащане непосредствено след срещата. Част от тях са поели ангажимент до края на юни 2021 година да погасят задължения на обща стойност над 9 млн. лева, а други - че ще заплатят дълговете си в рамките на годината.

Срещите с длъжници на бюджета продължават.

При встъпването в длъжност на служебния министър на финансите Асен Василев поиска данъчната администрация да насочи вниманието си към големите данъкоплатци, вместо да се съсредоточава върху дребни бизнеси