Очкаваме първите ваксини срещу Covid-19 да бъдат в България преди края на годината

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на работно съвещание на МС

16:15 | 30 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат тези на Pfizer и BioNTech, а първите количества се чакат още в края на 2020 година. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на днешното работно съвещание за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемията, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

Министър Ангелов каза отново, че рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани. Ваксината ще бъде безплатна и поставянето й ще бъде доброволно. Първо от ваксината ще притигнат 125 хил. дози.

"Възрастните хора от домовете, трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината вероятно преди Нова година или непосредствено в началото на следващата година".

На срещата беше докладвана актуалната здравна ситуация в страната и прилаганите мерки за справяне с коронавируса. Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен.  В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов изтъкна още, че е от изключително значение да се поддържа баланса между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката. „Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите“, заяви премиерът. Борисов добави, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

„Тази седмица е изключително важна, защото по нея ще видим платото, намалението дали върви. Втората седмица ще видим натиска върху болниците и какво е положението. И тогава вече може да помислите за яслите, детските градини - поели сме ангажимент на 21 декември да отворим. Дай Боже, цифрите да са такива и бизнесът сам да си изкарва парите, за да може да се запази 10-процентният данък, за да може да се запази 9-процентното ДДС, което направихме. Но всичко това е в помощ на бизнеса“.

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката „Запази ме“ стартира от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат. „Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи – 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт“ посочи Сачева. Социалният министър информира премиера, че са променени и условията на мярката „Заетост за теб“, така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година. „Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които отговарят на условията на подоходния критерий. Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец“, заяви още министър Сачева.