Туроператорите и туристическите агенти у нас ще получат 10 млн. лв. помощ

Министърът на туризма Марияна Николова очаква програмата да заработи още през август

13:51 | 3 август 2020
Обновен: 14:01 | 3 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Туроператорите и туристическите агенти ще бъдат подпомогнати с 10 млн. лв. Това обявиха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на брифинг. 

Средствата ще бъдат пренасочени от програмата „Иновации и конкурентоспособност”. Мярката е обсъдена и с представители на Обединение „Бъдеще за туризма”. 

Вече са разписани критериите за кандидатстване. Желаещите да получат от помощта, ще подават искане в министерството на туризма. 

Министърът на туризма Марияна Николова заяви, че очаква програмата да заработи още през август. Тя допълни, че кандидатстването ще бъде при облекчен режим, при избягване на всякаква "регулаторна или административна тежест", включително бързи срокове за кандидатстване, и няма да има никаква възможност да бъдат ползвани посредници и консултантски услуги. Според нея тези пари са "незабавната глътка въздух, която е особено важна за туристическите оператори и за туристическите агенти".

Екскурзоводите не попадат в обхвата на тази мярка. За тях се предвиждат социални мерки за подпомагане на работата им.

„Няма да има субективизъм, ще има ясни критерии и средства ще бъдат бързо усвоени. Предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване”, допълни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.