ДДС за виното и бирата пада на 9% от началото на август

Данъкът се понижава и за туроператорите, екскурзиите със случаен превоз, фитнесите и басейните

10:56 | 30 юли 2020
Обновен: 10:59 | 30 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Само за няколко минути и без особени дебати парламентът намали данъка върху добавената стойност (ДДС) за вино, бира, туроператори, екскурзиите със случаен превоз, фитнеси и басейни от 20 на 9 процента. Периодът, в който ще се дължи по-ниската ставка, ще е от 1 август т.г. до 31 декември 2021 г., съобщава Investor.bg.

Промените в Закона за данък върху добавената стойност бяха разписани чрез приемането на второ четене на изменения в Закона за местните данъци и такси.

Предложението бе подкрепено единодушно от всички парламентарни групи с изключение на "БСП за България", чиито депутати се разцепиха при гласуването. Tака поправката беше приета с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим.

Според вносителя лидера на НФСБ Валери Симеонов така ще се подпомогне основно туристическият бранш, който е най-силно засегнат от кризата.  Симеонов коментира, че това е последният, финален етап от мерки, насочени към бранша. Той отбеляза, че ефектът от намаляване на данъка за ресторантьорските услуги вече е налице.

Румен Гечев от "БСП за България" прикани ГЕРБ да не променят решението си от преди един месец и отново да отхвърлят това екзотично предложение.

Основен критик на намаляването на ДДС бе именно икономистът от БСП Гечев, който каза, че управляващите подтикват хората, останали без работа, да пият вино и бира. Според него на тях няма да им се иска да ходят да плуват в басейни, а да се удавят. Гечев отбеляза, че никъде в ЕС няма диференцирана ставка на ДДС за алкохол и предупреди, че Брюксел ще реагира и ще бъдем наказани. "Намалете и водката, и тя върви през лятото", каза още той.