ЕЦБ установява тясно сътрудничество с БНБ

ЕЦБ ще упражнява пряк надзор върху българските ключови институции от 1-ви октомври

20:12 | 13 юли 2020
Обновен: 20:14 | 13 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение България да се присъедини към Единния механизъм за преструктуриране, което е част от плана на институцията за установяване на тясно сътрудничество с Българската народна банка. Това съобщават от пресцентъра на БНБ.

"От 1-ви октомври 2020 г. ЕЦБ ще упражнява пряк надзор върху българските значими институции, а Единният съвет за преструктуриране ще поеме функцията на орган за преструктуриране за тези институции и за всички трансгранични групи. Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) ще наблюдава също така процеса по планиране на преструктурирането на по-малките банки, така наречените по-малко значими институции", се посочва в позицията на БНБ. 

Единният механизъм за преструктуриране, състоящ се от ЕСП и националните органи за преструктуриране на държавите – членки от Банковия съюз, защитава финансовата стабилност и данъкоплатците чрез подготвяне на планове за преструктуриране за управление на проблемни банки. Единният съвет за преструктуриране и органите за преструктуриране в България са добре подготвени за плавния преход към новата рамка за преструктуриране.

Банките в България ще внасят също така средства в Единния фонд за преструктуриране, предназначен да финансира преструктурирането, уточняват от пресцентъра на БНБ.

Като национален орган за преструктуриране на държава – членка от Банковия съюз, Българската народна банка ще има представител в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП с еднакви права и задължения като всички останали членове, включително право на глас, става ясно още от съобщението.