Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване въпреки ниския брой на заразените

Той заяви, че е постигнато съгласие с ЕК за Фонда за възстановяване от пандемията с коронавируса

12:00 | 26 май 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от Covid-19 въпреки ниския брой на заразените. Това заяви в интервю за БНР председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер. 

По отношение на критериите, по които ще се определя кои са най-засегнатите държави, Вебер уточни, че първата идея е за хората, които са заразени.  

“И това трябва да се взема предвид, тъй като в Северна Италия има региони, които бяха много сериозно поразени и тук трябва особен приоритет. Но последствията са далеч по-широки в икономически аспект”.  

Според него България много добре управлява кризата и цифрите показват, че заразените са най-малко в сравнение с другите държави.  

“Това обаче не означава, че България няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд“.  

Вебер заяви още, че е постигнато съгласие с Европейската комисия за Фонда за възстановяване от пандемията с коронавируса. Той и колегата му Зигфрид Мурешан изпратиха писмо до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което заплашиха групата да наложи вето върху 7-годишния бюджет на общността, ако парламентът не бъде изцяло ангажиран в изготвянето на плана за възстановяване. 

“Целият Европейски съюз е изправен пред огромна икономическа криза след пандемията с коронавируса. И повече от когато и да било преди това, Европа може да даде положителен отговор, само ако приложи на практика солидарността и ако опазим заедно нашата сила. Затова ние, като членове на Европейския парламент и на групата на Европейската народна партия, изцяло подкрепяме идеята за създаването на фонд за възстановяване, както и да се инвестира в европейската икономика”. 

Според него богатите страни като Австрия, Финландия, Нидерландия и Германия трябва да разберат, че е в техен интерес да поддържат единна и силна Европа. 

Вебер има два основни аргумента за инвестиране в този фонд за възстановяване. 

“Първият е глобален - не бих искал след две години да видя ситуация, в която Китай е големият печеливш от цялата криза. Не бих искал да спечели икономически и същевременно да открие ваксина срещу коронавируса. Европа не трябва да е губеща и точно затова трябва да инвестираме именно сега”.  

Вторият му аргумент е, че Европа не може да си позволи второ изгубено поколение в рамките на Европейския съюз.  

“Например в Италия, Испания, Гърция  имахме такова по време на кризата преди 10 години, когато добре образовани млади хора нямаха шанс да намерят добро бъдеще на трудовия пазар. Затова смятам, че Комисията има добър шанс тази седмица да представи балансирано предложение между идеите на Меркел от една страна и на Австрия и Холандия от друга, тъй като солидарността е нещо, което се приема от всички в този момент”.  

Той посочи, че във връзка с отношенията между парламента и Комисията, основното искане на Европейската народна партия е било да се спазва демократичната процедура. 

“Говорим за много пари - милиарди евро. Като се имат предвид тези средства, хората в цяла Европа очакват от парламента да взема решенията за тяхното изразходване - в каква посока ще вървят те, към коя страна, кои сектори от икономиката. За София е пределно ясно, че решенията за бюджета се вземат от Столичния общински съвет. Националният бюджет пък се решава в националния парламент. За европейските пари пък решението трябва да се вземе в Европейския парламент. Този основен принцип е ключов за нас и ние получихме гаранции от Урсула фон дер Лайен, че тя ще предложи такава архитектура на новия фонд. Затова съм много оптимистично настроен, че той ще се осъществи”.