ЮНЕСКО се заема с иззетите антики на Божков

Кадри показват изнасяне на ценности в кашони и чували

17:35 | 7 февруари 2020
Златни ритони от античната колекция на Васил Божков. Снимка: БГНЕС
Златни ритони от античната колекция на Васил Божков. Снимка: БГНЕС

Фондация „Тракия“ стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО във връзка с едноседмичните опити за изземване на частната колекция на Васил Божков и фондацията, става ясно от писмо на институцията до медиите.

Процедурата предвижда изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.

„Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време“, заяви в разговор по телефона директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО, посочват от Фондация "Тракия".

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети.

В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена, твърдят от фондацията.

Фондация “Тракия” отбелязва, че реакцията ѝ е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на Васил Божков и фондацията.

„Категорично считаме, че подобно съобщение от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и утре незаконно изземване на частната колекция на Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови причини. Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти“, се посочва в съобщението на фондацията.

По-рано днес Върховната административна прокуратура нареди на министъра на културата Боил Банов да провери античните предмети, стопанисвани от фондация "Тракия" (колекцията на бизнесмена Васил Божков, бел. ред.), съобщи Investor.bg.

Върховната административна прокуратура се самосезира по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия“, посочва се в съобщение на прокуратурата.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Вчера беше създадена работна група между министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министъра на културата Боил Банов и главния прокурор Иван Гешев срещу трафика на културни ценности.

Проверка на античната колекция на Васил Божков започна от 30 януари. Преди дни беше обявено, че се изземват антики от офисите на Нове холдинг, както и от дома на Божков.

Васил Божков притежава една от най-забележителните колекции не само в България, но и в света, по оценка на експерти. Ритони, антични съдове за вино и единствените сребърни вази с изображението на митичния Орфей са част от сбирката.

Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата.