Научиха ли си банките урока при отпускане на ипотечни кредити след кризата през 2008 г.?

Пазарът на ипотечни кредити у нас расте с двуцифрено число, но при ниска начална база

18:01 | 18 октомври 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Купувачите на имоти в България са внимателни при вземането на ипотечни кредити, а банките са си взели поука от кризата през 2008 г. и са разумни в отпускането им. Около това мнение се обединиха експерти по време на Шестата национална конференция на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) Inspire to Higher, организирана по повод професионалния празник на брокерите на недвижими имоти, съобщава investor.bg.

Пазарът на ипотечни кредити у нас расте с двуцифрено число, но при ниска начална база. Общото ипотечно кредитиране възлиза на около 10 млрд. лв. и се увеличава с малко над 10% на година. Това означава, че нетното нарастване е с около 1 млрд. лв. годишно, каза Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

„В същото време имаме над 5 млрд. лв. нови депозити, т.е. българинът взема ипотечни кредити в обем от 20% от сумата, която съумява да спестява. Това е разумен баланс, който продължава да се поддържа“, смята Заманов.

Според неговите данни само един на всеки четири имота у нас се купуват с кредит, а ежегодно банките финансират покупката на 10 хил. къщи и апартаменти. „При три-четири милиона домакинства това не е много“, счита той. Във връзка с предупрежденията на БНБ към банките да внимават с отпускането на ипотечни кредити Заманов коментира, че те се отнасят по-скоро за конкретни кредитни сделки, които при възникване на криза може да доведат до проблемни кредити.

„БНБ ни казва: Бъдете внимателни сега, защото при евентуална криза извън България, която рано или късно ще дойде и у нас, конкретна кредитна сделка може да излезе извън рамките на комфорт на обслужване, а това ще доведе до необслужвани кредити и ще създаде загуби в бъдеще“, посочи Заманов.

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, съобщи, че абсолютният рекорд по новоотпуснати ипотечни кредити на годишна основа е отбелязан през август 2008 г. – 3,76 млрд. лв. През август тази година е достигнат връх от 3,5 млрд. лв., но според Василев в цифрите има разлика и те не са изцяло съпоставими. „Броят на рефинансиранията сега е много по-голям, тъй като лихвите вървят надолу. Обемът от отпуснати кредити през първото полугодие нараства с около 8% спрямо вторите шест месеца на 2018 г. Този ръст е разумен и здравословен. Банките са принудени да пласират ресурса си и понякога поемат рискове, но макроикономическите показатели са добри – икономиката и заплатите растат, има здравословно търсене на имоти и здравословна кредитна политика на банките в сравнение с 2008 г.“, коментира Василев.

Повече по темата четете в investor.bg