Евростат: 51% от българите ползват социални мрежи

Страната ни е на малко под средното ниво за Европейския съюз

16:19 | 2 юли 2019
Социалните мрежи са завладели по-голямата част от Европа през изминалите 7 години. Снимка: Pixabay
Социалните мрежи са завладели по-голямата част от Европа през изминалите 7 години. Снимка: Pixabay

Едва половината българи имат профили в социалните мрежи за изминалата 2018 г., сочат данни от седмото поред проучване на Евростат. Средното ниво за Европейския съюз (ЕС) е 56%, което поставя страната ни на 24 място от всички страни в Съюза. В изследването попадат хора на възраст между 16 и 74 години.

Съвсем според очакванията, социалните мрежи са най-широко разпространени сред най-младата възрастова група, а именно на хората между 16-24 години (86%), като средното ниво за Европа е 88%. Едва 8% пък са хората с подобни профили на възраст между 65-74 години при средно 19% за целия ЕС.

През 2011 г. по-малко от 1/3 от хората у нас са попадали в тази статистика, което означава, че за няколко години социалните платформи са успели да приобщат почти двойно повече българи.

Дания е страната с най-много профили в социалните мрежи на глава на населението от всички страни в ЕС. 79 на 100 от датчаните попадат в тази графа, следвани от белгийците (73%), шведите (70%) и британците (70%).

1/2 от българите имат профили в социалните мрежи. Графика: Евростат

Най-малък процент от французите разполагат с подобни профили (42%), докато италианците (46%) и словаците (49%) им правят компания в долния край на таблицата. Това са и единствените страни, в които по-малко от половината хора са потребители в социалните мрежи.