Според проучване на Тренд общественото доверие към ГЕРБ се понижава

Една пета от всички запитани оценяват положително парламента, докато 71% са на обратното мнение

15:24 | 20 ноември 2018
Според проучване на Тренд общественото доверие към ГЕРБ се понижава

Регистрира се лек спад в доверието и ръст в отрицателните оценки за дейността на основните институции. Оптимистите и песимистите са с почти равни дялове, като все още оптимистите остават малко повече (46%) за сметка на песимистите (42%). Това посочват данни от редовното проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на в.„24 часа“, свързано с нагласите на българите към водещите политически партии, институции и съдебната система.

Изследването е реализирано в периода 6-12 ноември 2018 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1004 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

В оценката за работата на парламента и правителство се отчита спад на положителните възприятия и ръст на отрицателните. Една пета от всички запитани оценяват положително парламента, докато 71% са на обратното мнение.По-приемливи са оценките за правителството, като 28% го оценяват положително срещу 62%, които дават отрицателна оценка. При президента не се наблюдават чувствителни разлики, като при него малко над една четвърт (26%) дават отрицателни оценки срещу 59% положителни. 

Отчита се и ерозия в обществената подкрепа към основната управляваща партия, като дистанцията между нея и БСП се скъсява, достигайки 1,3% в полза на ГЕРБ. Скандалите около Обединени патриоти в последния месец оказват влияние върху електоралните стойности на коалицията, като те свиват своята подкрепа от 5,5% през октомври до 4,2% през ноември. Ерозията към формациите, съставляващи управляващата коалиция, не се прелива към опозиционните партии, а само увеличава дела на деклариращите, че няма да гласуват.

Още по темата прочетете в Investor.bg.