До края на 2018 г. ЕКО пуска в България бензиностанция на самообслужване

Компанията ще инвестира в страната до 9 млн. евро през тази година

13:16 | 27 април 2018
Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group
Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group

Гръцката петролна компания Hellenic Petroleum, която в България оперира бензиностанциите с марка ЕКО, ще инвестира в родината ни между 8 и 9 млн. евро през 2018 г., научи Bloomberg TV Bulgaria.

В инвестициите е включена и нова бензиностанция изцяло на самообслужване. Тя ще отвори врати до края на годината в софийския квартал Банишора.

Освен това стана ясно, че компанията планира да тества пазара за електрически автомобили. Гръцката верига ще предложи до декември поне две бензиностанции, в които ще има възможност за зареждане на електрически автомобили. Едната ще се намира на магистрала Тракия до Пловдив, а другата ще е на бул. „България“ в София.

Останалата част от планираните инвестиции ще се ползва за увеличаване на броя на бензиностанциите в страната. От началото на годината досега ЕКО е открила два нови обекта, но планира да увеличи бройката с поне още три до края на годината. Две от тях ще са нови, а друга ще бъде придобита.  

„Цена на петрола между 50 долара и 70 долара на барел е здравословна както за индустрията, така и за потребителите. За едните – за да могат да имат положителни парични потоци за реинвестиции в отговор на новите по-строги регулаторни изисквания в Европа. А за другите – за да не се вдига много цената за крайния продукт“, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Мария Магилото, директор на рафинерията на Hellenic Petroleum в Солун.

Как от гръцкия концерн гледат на новите регулаторни изисквания и конкурентния натиск от Русия, Близкия Изток и Турция, ще научите на интервютата на Делян Петришки в понеделник.