Ислямска държава в България предоставя услуги, които държавата не може

Проф. Татяна Дронзина, политолог, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, В Развитие, 08.08.2019 г.

14:55 | 8 август 2019
Обновен: 09:46 | 4 юни 2020
проф. Татяна Дронзина

Ислямска държава добре таргетира целите си на вербовка и работи по различен начин сред ромското население в България. Моделът е опасен с това, че веднъж задвижен, той става перпетуум-мобиле. Определени маргинализирани групи (каквито са ромите) получават от ИД такива „социални услуги“, каквито те не могат да получат от държавата. Това каза проф. Татяна Дронзина, политолог, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

Това е моделът на носене на бурки в Пазарджик и Нова Загора – те са вид защита за момичетата и жените, защита, която се предоставя от радикалните елементи. Това е вид сигурност, която държавата, която отсъства в гетата, не може да предостави. Тези радикални ислямисти осъществяват и незабавно възмездие за извършено престъпление, което държавата също не прави. Освен това, хората в тези гета получават и идентичност, което също е много важно за тях. За да се справим с радикализацията имаме нужда от много полеви изследвания тук в страната, за да изучим механизмите на действие на тези групи, каза тя.

Няма нищо учудващо в това, че дете от немюсюлманско семейство прегръща по такъв начин тази кауза, коментира тя последния случай на радикализация в Пловдив. ИД доста подобри учебника на Ал Каеда за вербуването и не слага акцента на религиозния момент, а на чувството на героизация в потенциалните извършители, заяви проф. Дронзина

Ислямска държава се прегрупира в Ирак и Сирия. Изтеглянето на американските войски оттам създава вакуум, който ще бъде запълнен от ИД или от други подобни формирования.
Там, където държавите са слаби, има условия за заселване и усядане на терористи. Това са Сирия и Ирак на първо място, но също и Либия и Йемен, за които тепърва ще чуваме.  Също така и Боко Харам в Нигерия, откъдето също има новини, свързани с тероризма, подчерта Татяна Дронзина.

По оценки на ООН в ИД има около три хиляди международни бойци, които вероятно ще се върнат по родните си места и ще създадат нова заплаха на места, където тя може би не е съществувала.
Една нова организация, наследник на ИД ще възприеме по-скоро форма на кибер-халифат, отколкото на териториален такъв. Територията беше един от най-големите ресурси на Ислямска държава – и символично и материално. Символичен, защото след провъзгласяването на халифата на 29 юни 2014 г. натам тръгнаха буквално потоци от чужденци, защото той беше нещо истинско и реално. През 2014 г. за първи път в историята се появи терористична държава, нарекла се халифат. 

"Посланието към джихадистите беше имаме нужда от вашите ръце, сърца и умове. В материален план най-големите приходи на ИДИЛ идваха от данъците, с които тя облагаше местното население.Това изискваше нови подходи и методи на противодействие". каза проф. Дронзина

След това ИД беше лишена от територия, но не беше разгромена или лишена от влияние. Последния призив на Ал-Багдади (който „възкръсва“ поне 4 пъти) беше бойците да осъществяват атаки там където са, което е и голямата опасност на този кибер-халифат. Ал-Багдади е университетски преподавател и имам в една от джамиите на Багдад. Той е избран единствено от ПР-съображения на самата ИД, а не заради военен или тактически опит. Ислямска държава е проект на висшия военен апарат на Саддам Хюсеин, който след американската инвазия и свалянето на режима остана без работа, обиден и с желание за реванш. Затова и толкова бързо проработиха схемите за нелегален изност на нефт – те са били контролирани от тях по време на предишното ембарго, каза проф. Дронзина.

Терористите действат по вдъхновение, а не по нареждане.За тази „плътна мрежа от сродни души“ (според Антъни Смит) е все едно дали се взривяват в Австралия, Холандия, Шри Ланка или другаде.

Притесненията на Китай са свързани главно със Синздянския автономен окръг, населен с мюсюлмани уйгури. Там има една терористична организация, наречена Партия на Източен Туркестан, която се е заклела във вярност на Ислямска държава. В самата ИД имаше много бойци-уйгури. Китай има нужда и от енергоносители и действията на терористите често удрят директно по доставките.

Повече вижте във видеото.