Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Организираният тероризъм на религиозна основа е непознат за Европа

Проф. генерал-майор Румен Ралчев, Бизнес старт, 13.12.2018

10:29 | 13 декември 2018
Обновен: 10:40 | 13 декември 2018
Проф. генерал-майор Румен Ралчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. генерал-майор Румен Ралчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Невинаги бежанците са в основата на терористичните актове. Те са плод на хора, които са първо или второ поколение, живеещи в дадена държава. Франция има доста обилно количество граждани от бившите колонии, които са натурализирани. Това каза проф. генерал-майор Румен Ралчев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"В повечето случаи икономическите и политическите условия в една държава притискат малцинствата. Това е допълнителен фактор, който дава възможност за радикализирането на определени лица в тези общности. Това са хора, които са взели своето решение да се пожертват в името на Аллах".

Иделогическата подплатеност на сегашния тероризъм върви успоредно с религиозна фанатичност, като това е нещо непознато за Европа.Това е мрежа, която работи последователно и се използват точни и ясни моменти и местоположения за извършването на тези атентати с цел най-голям обществен ефект, коментира той.

Външните граници на Европейския съюз (ЕС) са доста уязвими, тъй като милиони навлязоха в Европа, допълни Ралчев.

"След няколко години натурализираните бежанци заради различни европейски споразумения ще имат правото да доведат в съответната страна своите близки. Тогава ще е големият бум, тъй като всеки един от тях има много роднини".

Очаквайте видео материал с целия разговор.