Голямата картина – Изкуственият интелект – най-голямата революция до момента

Седмичен подкаст с Ивайло Лаков, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria

19:25 | 12 април 2023
Обновен: 19:34 | 12 април 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Искате ли да разберете каква е голямата картина днес? Защо всяко едно политическо и икономическо решение има значение, независимо къде и кога е взето? Ефектът на пеперудата - или защо фалитът на регионална банка в САЩ оказва влияние върху личния живот на европейците?

“Голямата картина“ е новият подкаст на Bloomberg TV Bulgaria. Ще чуете дискусии по водещите геополитически и икономически събития. Журналистите Ивайло Лаков и Роселина Петкова правят преглед на водещите и истински важните събития от цял свят и проследяват тяхното отражение върху живота на всеки един от нас.

Човечеството се намира на прага на нова ера в своето развитие – тя ще е по-голяма от индустриалните революции, създаването на интернет и мобилните комуникации. Трансформацията, която започва сега въз основа на изкуствения интелект ще доведе до по-големи промени във всичко – социални, икономически и човешки отношения. Ако осъзнаването на този факт бъде възприето от българските политици и те не вземат мерки, страната ни ще остане технологично изключена.

Шеметното развитие на изкуствения интелект ще промени из основи всякакви сфери, сред които бизнес и икономически отношения, правораздаването, транспорта, комуникацията, достъпа до информация, а и много други.

При изкуствения интелект е много важно да се знае, че съществуващите алгоритми за машинно обучение не са общо интелигентни. Те не притежават обща интелигентност (common sense), тоест не могат да правят причинно-следствени връзки или анализ, но вече могат да пишат код, да създават изкуство, да пишат поезия или всякакъв вид фалшификати.

Все пак, изкуственият интелект ще доведе не само до автоматизирането на работните позиции в много сфери, но и ще помогне за създаването им сферата на анализа на данни, роботиката и последващата разработка на изкуствен интелект.

Може ли този път регулаторната рамка да догони и създаде правила за технологията на изкуствения интелект? Има ли как да бъдат създадени етични норми за употребата на AI и кой може да определи кое е морално? Може ли човечеството да постигне споразумения за ограничаване на изкуствения интелект подобно на договорките за неразпространение на ядрените оръжия?

Слушайте целия разговор в аудио файла. 

Всички епизоди от подкаста може да чуете тук